Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 
1Welke merken zonnepanelen leveren jullie?
Solar Didam is leverancier van diverse merken zonnepanelen. Denk hierbij aan merken als Canadian Solar, HT Solar, Suntech en JA Solar. Daarmee heb je bij ons de keuze uit de vier best-geteste merken. De uiteindelijke keuze hangt vooral af van de gewenste capaciteit.
2Doen jullie ook de installatie?
Ja, Solar Didam levert niet alleen de materialen, waaronder de beste zonnepanelen, maar voert ook de installatie uit. Dit betekent dat wij de volgende zaken uitvoeren;

  • plaatsing van het onderbouwsysteem
  • montage van de zonnepanelen op het onderbouwsysteem
  • plaatsen van de omvormer en aansluiten op het net of uw meterkast
  • aansluiten van de panelen op uw omvormer (eventueel met optimizers
  • activatie van het systeem
  • optioneel: registratie van uw account en/of mobiele app

  • Solar Didam hanteert hierbij de regels voor veilig werken op hoogte en ruimt na installatie uiteraard alle verpakkingsmaterialen en restanten netjes voor u op. Zo kunnen we na afloop genieten van een opgeruimd huis en een lekker kopje koffie, gemaakt met stroom van uw nieuwe installatie ;-).
3Wat is er nog meer nodig behalve zonnepanelen?
Een complete installatie bestaat behalve uit zonnepanelen ook uit een onderbouwsysteem, een omvormer, de bekabelde aansluiting op uw meterkast en optioneel een aantal zogenaamde optimizers. Hiermee kan het gebruik van de zonnepanelen geoptimaliseerd worden. Tot slot is nagenoeg elke installatie tegenwoordig uitgerust met een aansluiting op het internet en een bijbehorende mobiele app en/of website. Hiermee kunt u het rendement van uw zonnepanelen zelf bijhouden.
4Kunnen zonnepanelen op ieder dak geplaatst worden?
Ja, mits de draagconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen (en bijkomende effecten zoals wind of sneeuw) te dragen, maakt het niet uit wat voor een dak je hebt. Zonnepanelen kunnen op platte en hellende daken geplaatst worden. Ook maakt het niet uit of het een dak met golfplaten of dakpannen is, een staaldak of andere dakbedekking betreft.

Uiteraard is het wel van belang om te weten hoe uw dak gepositioneerd is ten opzichte van de zon en van welk type dakbedekking het dak is voorzien. Met die informatie kan bepaald worden op welke wijze de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden. Wij gaan altijd uit van een visuele inspectie voorafgaand aan de offerte. Onze adviseur komt dan ook graag bij u langs voor een vrijblijvend advies.
5Wat is een omvormer?
Zonnepanelen zetten zonne-energie om naar electriciteit; gelijkstroom om precies te zijn. Om van die electriciteit gebruikt te kunnen maken via de stopcontacten in uw huis, of om de electriciteit 'terug te geven' aan het electriciteitsnet is er een zogenaamde omvormer nodig. Deze omvormer zet de opgewekte stroom (gelijkstroom) stroom om naar 230V wisselstroom.

Tegenwoordig zit bij de omvormer vaak een internet-aansluiting ingebouwd. Deze kan bedraad of via uw eigen WiFi-netwerk lopen. U kunt daarmee via de website van de fabrikant de opbrengst van uw zonnepanelen zelf monitoren.
SolarDidam maakt gebruik van verschillende merken omvormers. U kunt dan denken aan merken als Hosola, Huawei, Goodwe, SMA en/of SolarEdge. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!
6Hoe werkt de app waarop het rendement bekeken kan worden?
De mobiele app waarop u zelf het rendement van uw zonnepanelen kunt bijhouden en de omvormer zijn altijd van dezelfde makelij. In sommige gevallen logt u in op uw omvormer; daar vindt de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom plaats en kan dus bij uitstek het rendement van uw panelen (de input van de omvormer) vergeleken worden met de aan het net terug geleverde wisselstroom (output van de omvormer).

In andere gevallen wordt uw data ook doorgegeven aan een website of mijnomgeving (van de leverancier) waarop u met de mobiele app inlogt. In dat geval kunt u ook via de browser van uw laptop het rendement bekijken.

Hoe de app exact werkt, verschilt per fabrikant. SolarEdge is de wereldwijd marktleider op het gebied van omvormers. Voor meer informatie kunt u gerust eens kijken op hun website: www.solaredge.com.
7Wat zijn optimizers?
Optimizers worden gebruikt om het rendement van uw installatie indien nodig te optimaliseren. Het zijn kastjes die ervoor zorgen dat zonnepalen elk apart (of in groepjes) op een eigen aansluiting van de omvormer kunnen worden aangesloten. Dit heeft als voordeel dat de panelen dan onafhankelijk van elkaar presteren. Zo heeft een paneel dat in de schaduw ligt en daardoor minder opbrengt, geen negatief effect op andere panelen in uw installatie. Dat is bij een installatie zonder optimizers helaas wel het geval.

Door optimizers toe te passen worden de zonnepanelen niet in een ketting op de omvormer aangesloten (de zogenaamde seriele aansluiting), maar juist apart van elkaar (parallel) naar de omvormer geleid. Een hybride systeem waarin zonnepanelen gegroepeerd worden is vaak ook mogelijk. Bijkomend voordeel is dat het rendement van elk paneel (of groep panelen in geval van een hybride installatie) apart gemonitord kan worden. Dit kan handig zijn bij het meten van storingen of het meten van rendement wanneer u zonnepanelen op meerdere dakvlakken plaatst.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van optimizers, neem dan contact op en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.
8Welke merken optimizers levert Solar Didam?
Optimizers worden geleverd van hetzelfde merk als de omvormer. En niet alle merken omvormers bieden de mogelijkheid om optimizers toe te passen. Merken die wij veelvuldig toepassen met optimizers zijn de systemen van SolarEdge en Huawei.
9Wat is een onderbouwsysteem?
Wanneer de zonnepanelen op een dak geïnstalleerd worden, worden deze niet rechtstreeks op uw dak gemonteerd, maar op een frame gemonteerd. Dat frame noemen we het onderbouwsysteem en dat wordt eerst op uw dak geplaatst.

Met een onderbouwsysteem zorgen we ervoor dat uw zonnepanelen veilig op hun plaats blijven en in de gewenste opstelling geplaatst kunnen worden. Zo zijn er indaksystemen, opdaksystemen, maar ook schansopstellingen, oost-westopstellingen en enkele-rijopstellingen zijn mogelijk. Hiervoor worden vaak specifieke onderbouwsystemen gebruikt. Merken waar u aan kunt denken zijn Clickfit, Atonex en Van de Valk.

Wilt u weten welk systeem voor uw situatie het meest geschikt is? Onze adviseur praat u graag vrijblijvend bij!
10Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid zon, de capaciteit van uw installatie, de kosten van uw installatie en de prijs van stroom en natuurlijk uw eigen verbruik. Vooraf exact bepalen wat de terugverdientijd van uw installatie zal zijn is dus nogal een uitdaging. Maar hierbij toch even een schot voor de boeg.

Het rendement van de modernste zonnepanelen is inmiddels zo hoog dat een terugverdientijd van een jaar of 6 à 7 zeker haalbaar moet zijn. We gaan hierbij uit van een installatie met een gemiddelde omvang voor een ééngezinswoning waarbij gebruikt gemaakt wordt van de producten en merken zoals vermeld op onze website.

Voor een meer nauwkeurige berekening rekenen we natuurlijk graag eens met u mee. U kunt hiervoor een afspraken maken met onze adviseur.
11Is voor zonnepanelen van Solar Didam ook subside te krijgen?
Ja. In veel gevallen is het mogelijk subsidie aan te vragen en zo nog voordeliger uit te zijn. Denk hierbij aan de BTW-teruggave voor particulieren en de SDE-subsidie voor organisaties. Solar Didam kan hierbij ondersteunen. Voor meer informatie over subsidies komen we graag langs voor een adviesgesprek.
12Kunnen zonnepanelen gezamenlijk (bijv. met de buren) aangeschaft worden?
Ja, dat kan. Sterker nog, bij Solar Didam moedigen we de gezamenlijke aanschaf zelfs aan. Door materialen ineens in te kopen en de installatie in één keer uit te voeren kunnen wij vaak een extra scherpe prijs neerleggen. Die scherpe prijs is dan weer goed nieuws voor de terugverdientijd. Zo heeft u uw zonnepanelen nog sneller terugverdiend!

En wist u trouwens dat u voor elke nieuwe klant die u bij ons aandraagt 100,- retour krijgt? Wilt u hier meer over weten of ons direct bij iemand aanbevelen? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.